neděle, prosince 14, 2008

Rok 2008 a hurikány

Letošní hurikánová sezóna v Atlantiku byla poměrně silná. Začala oficiálně 1. 6. a skončila 30. 11, celkem zabila 935 lidí a způsobila škodu kolem 44 mld USD. Tato sezóna byla v mnoha ohledech výjimečná, jak svojí napáchanou škodou, tak i faktem, že je to jediná sezóna, kdy v každém měsíci od Června do Listopadu se vytvořil hurikán.

Pár faktů:
  • ♦ Nejsilnější bouře: Ike (4° Saffir-Simpsonovy stupnice, zasáhl Haiti, Cubu, Floridu a Texas; 164 mrtvých),
  • ♦ Nejvíce mrtvých: Hanna (1°, převážně Haiti, 537 mrtvých),
  • ♦ První pojmenovaná tropická bouře: Arthur (vznikla 30. Května, zasáhla Belize a poloostrov Yucatán, 9 mrtvých).
  • ♦ Celkový počet tropických bouří a hurikánů1: 16, resp. 8 (další čísla, viz graf na konci článku).
Současná hurikánová sezóna byla tedy velmi bohatá na tropické bouře, ale ne tak jako ta z roku 2005, kdy se jich vytvořilo 28. Spousta lidí to tehdy označovala jako jasný důkaz existence globálního oteplování. Americký tým vědců z Georgia Institute of Technology publikoval studii, která dokazovala, že počet nejsilnějších hurikánů se od roku 1970 zdvojnásobil.

Jenomže se později ukázalo, že tato studie je založena na chybných vědeckých metodách, protože pro měření intenzity zkoumaných bouří použili různá srovnávací měřítka. Další studie ukázaly, že vliv klimatických změn na tropické bouře je poměrně komplikovaný.

Jako celé pozemské klima, tak i počet a intenzita hurikánů v čase vykazuje mimořádnou variabilitu. Sedmdesátá a osmdesátá léta dvacátého století byla z hlediska počtu tropických bouří poměrně klidná.
Podle švédského klimatologa Nyberga je proto nárůst počtu a intenzity hurikánů, který sledujeme v posledních několika letech, jen návratem k normálu.Metodika měření intenzity hurikánů v minulosti byla mnohem méně přesná než ta dnešní, je proto velmi možné, že současný pozorovaný nárůst intenzity tropických bouří nastal i v minulosti.2

V nedávné historii naší planety docházelo dokonce k vrcholům hurikánové aktivity dokonce i v obdobích, kdy byly teploty moří nižší než dnes. Je proto zřejmé, že vliv klimatických změn na aktivitu a intenzitu hurikánů bude mnohem složitější než jsme si mysleli.

Američtí vědci důkladně prozkoumali údaje z infračervených kamer, které nasbíraly družice mezi léty 1981 - 2006. Na základě získaných teplot z různých míst hurikánů dokázali odvodit rychlosti větru v zkoumaných hurikánech.

Pomocí těchto údajů zjistili, že slabší tropické bouře se příliš nemění, ale ty nejsilnější jsou ještě silnější. Zajímavé rovněž je, že tato zjištění platí pouze Atlantik a Indický oceán. Vliv globálního oteplování je tedy poněkud menší, než si někteří lidé mysleli.

Ano, tropické vody, které sytí cyklony, se od roku 1981 oteplily o 0,33 stupně Celsia, nicméně na tropické bouře má vliv i další faktory, například místo jejich vzniku, jak blízko jsou zemi, projevy klimatického jevu El Niño, a především sluneční aktivita.

Intenzitu hurikánů navíc brzdí i oteplením vody zesílené proudění vzduchu nad hladinou. Tyto faktory dokážou překonat jenom ty nejsilnější bouře, proto se negativně vliv globálního oteplování projeví pouze u těch nejsilnějších bouří.

Klimatické modely pracují poměrně dobře v globálním měřítku, bohužel ale příliš dobře nedokáží předpovídat chování klimatického systému v rozměrově malé oblasti, jako je např. Karibik. Proto vytváření předpovědí pro budoucí hurikánové sezóny je zatím značně nepřesné.

Příkladem budiž předpovědi pro rok 2006, kdy vzniklo pouze 10 tropických bouří, což je o 2 méně než je dlouhodobý průměr. V roce 2006 vzniklo mnohem méně tropických bouří než v roce 2005 a nenaplnily se tak černé předpovědi, že s globálním oteplováním bude každým rokem přibývat i počet hurikánů.



Zdroje a další informace
osel.cz, ekolist.cz, sciencedaily.com, wikipedia.org, time.com, Sluneční skvrny a změna klimatu, Klimatický jev El-Nino (prezentace).

  1. Dlouhodobý normál je 9-12 tropických bouří (se jménem), 5-7 hurikánů a 1-3 velmi silných hurikánů. Nahoru
  2. Na to lze usoudit i po procházení článků o starších hurikánových sezónách, např. z roku 1965 na wikipedii. Nahoru

Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk Návštěvní kniha

Žádné komentáře:

 

blogger templates | Make Money Online