pondělí, listopadu 20, 2006

Vytvoření obyvatelné oblasti na Marsu

Vědci přišli s nápadem, že na nehostinném Marsu by v určitém místě mohly být vytvořeny podmínky podobné těm, které panují na Zemi. Umožnit by to měla zrcadla umístěná na oběžné dráze kolem rudé planety. Zrcadla by odrážela sluneční světlo, které by "dodávalo" dostatek tepla a solární energie pro astronauty na povrchu Marsu. Někteří experti nicméně podotýkají, že umístění zrcadel na orbitu by mohlo být velmi složité. O tom, že by na rudé planetě mohlo být vytvořeno prostředí podobné pozemskému, dlouho snili vědci i autoři sci-fi.

Případná transformace Marsu na přívětivější planetu by i v případě realizovatelnosti trvala stovky let. Novým nápadem je možnost, že by se "transformační úsilí" zaměřilo jen na malou část povrchu planety tím, že by se na ni nasměrovalo sluneční světlo. Jeho koncept je založen na tom, že by na oběžnou dráhu bylo umístěno na 300 reflexních balonů o šířce asi 150 metrů, které by se pak uspořádali tak, aby vytvořili asi 1,5 kilometru dlouhé zrcadlo. Od něj by se mělo sluneční světlo odrážet na asi kilometr širokou oblast na povrchu planety. Teplota by se tím zvýšila na 20 stupňů Celsia proti minus 140 až minus 60 stupňům, které se tam běžně vyskytují. Díky zvýšení teploty by astronauti nepotřebovali tak masivní skafandry či buňky, v nichž by měli přebývat, a v důsledku by to vedlo k usnadnění jejich práce. Navíc by se slunečního světla využívalo i pro získávání energie. Světlo by také rozpustilo led, takže by měli co pít.

Atmosféra Marsu

Tlak na povrchu [mb]
6,9 - 9
Hustota na povrchu [kg m-3]
0,002
Průměrná teplota [K]
210
Denní rozsah teplot [K]
184 - 242
Složení [objemová procenta]
95,32 % CO2; 2,7 % N2; 1,6 % Ar; 0,13 O2; 0,03 % H20; 0,01 % NO;

Další informace: NewScientist.com .



Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk CoJeNového

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

hmm.. myslim si ze za niekolko stoviek, mozno menej, mozno viac rokov bude mozne žiť na Marse, a časom ľudia osídlia ďaľšie planéty

Anonymní řekl(a)...

no, myslim, ze by to byl dalsi dobry krok ve vede. Ale bojim se, at to s Marsem neco neudela, treba tam ta nizka teplota neni jen tak z hecu... treba tam je nejaky zivot, o kterem nevime a zije jenom v te nizke teplote a timpadem ho znicime....asi to ma sve pro i proti.

 

blogger templates | Make Money Online