pondělí, listopadu 27, 2006

Vznášedlo jako řešení ucpaných silnic

Docela zajímavý způsob řešení problému věcně ucpaných silnic představila firma Urban Aeronautics, sídlící blízko Tel-Avivu. Zdejší technici chtějí vytvořit malé prakticky použitelné vznášedlo - X-Hawk. X-Hawk byl jako nefunkční model ve skutečné velikosti představen v červenci na letecké výstavě Farnborough International 2006.

X-Hawk má vpředu i vzadu horizontální vrtuli o průměru 2,5 metru a vzadu ještě dvě menší vertikální. Rozměry X-Hawku jsou 8,2x4 x3,3 metru. Maximální rychlost letu by měla být 250 km/hod., vznášedlo by mělo být schopné létat do výšek až 3,5 km a coby auto jezdit rychlostí mezi 16 a 19 km/hod. Váha se odhaduje na dvě tuny a jeho užitečná nosnost na 1362 kg. Jako pohon se předpokládá motor Honeywell LTS101 nebo silnější LHTEC CTS800 a MTR390.

U modelu vzniká i jejich vojenská varianta, sloužící jako přepravník vojenského materiálu nebo jako zdravotnická stanice. Firma však nemá na její vývoj dostatek financí, takže se spojila s Bell Helicopter a univerzitou Penn State University. Společně chtějí za tímto účelem požádat o finanční podporu americkou vládu. X-hawk bude možná na prodej za 10 až 15 let.

VIDEO


Zdroj: http://www.urbanaero.com/Xhawk_main.htm.


Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk CoJeNového

Žádné komentáře:

 

blogger templates | Make Money Online