pondělí, prosince 18, 2006

Kdy se vrátí člověk na Měsíc

Poslední lidská výprava Apollo 17 stanula na Měsici v 11. 12. 1972. Kdy se vrátí člověk na Měsíc a kdy by mohla být postavena trvalá základna na Měsíci? NASA zveřejnila první časový plán.

V dubnu 2006 se představitelé NASA setkali s představiteli dalších významných vesmírných agentur, abys si určili společná témata a strategie, které by vedly k úspěšnému návratu člověka na Měsíc. Dalším tématem byla rovněž idea trvale osídlené základny na jednom z Měsíčních pólů. (Na pólech je totiž vždy dostatek energie v podobě slunečního záření.)

Závěr: První lidská posádka by mohla přistát v roce 2020, ale o trvalé účasti na Měsíci se uvažuje až v roce 2024.

Jak by mohla vypadat případná mezinárodní spolupráce? NASA by poskytl transportní, komunikační a navigační prostředky, kdežto další vesmírné organizace by poskytly např. lunární obyvatelný modul pro posádku, energetické či logistické jednotky.

Základní dopravní prostředek, který dopraví posádku na Měsíc bude Ares 1 a Ares 5. Tím se Američné vrací poněkud zpět, neboť Ares kombinuje prvky raketoplánu s prvky stávajících raketoplánů. První testy těchto dopravních prostředků se plánují na rok 2009, plné zapojení do kosmického programu na rok 20014. Jelikož v roce 2010 skončí životnost raketoplánů, bude NASA 4 roky bez vesmírných dopravních prostředků...

První měsíční průzkumníci budou nejprve samozřejmě roboti. V roce 2008 zahájí podrobný průzkum Měsíce sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, který se zaměří na místa poblíž pólů, která jsou velmi slibná, především proto, že až 80 % z celkového času zde svítí Slunce.

Neznámým faktorem je rovněž výskyt vodního ledu poblíž pólů. Přítomnost vodního ledu znamená přirozený zdroj vodíku a kyslíku. Tyto prvky se dají využít jako raketové palivo. Dosavadní teorie počítaly s velkým výskytem v kráterech poblíž pólů. Poslední výsledky výzkumu radioteleskopu v Arecibo tyto teorie pravděpodobně pohřbily. Definitvní odpověď na tuto otázku dá až v roce 2008 výše zmíněna sonda.

Je evidentní, že projekt návratu člověka na Měsíc a stavba tamnější základny, je značně komplikovaný projekt. Ale nyní to vypadá, že to NASA myslí vážně a to je první nutný krok.
Video - Crew exploration vehicle:


Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk CoJeNového Návštěvní kniha

Žádné komentáře:

 

blogger templates | Make Money Online