čtvrtek, prosince 27, 2007

Torpédoborce třídy Arleigh Burke v boji proti terorismu

Mezi nejpočetnější hladinové lodi amerického námořnictva patří torpédoborce. V současnosti se jedná převážně o třídu Arleigh Burke, která je pojmenována po asi nejslavnějším veliteli amerických torpédoborců za Druhé světové války.

Torpédoborce vznikly na konci devatenáctého století jako těžší verze torpédových člunů. Dá se říci, že poprvé byly ve větším množství použity Japonci v roce 1905 v bitvě u Cušimy. Postupem času se z torpédoborců staly více méně univerzální jednotky. Během studené války v SSSR vznikly dvě třídy Sovremenyj a Udaloj, první se specializovala na útoky proti lodím a druhá na protiponorkový boj, kdežto v USA vývoj dospěl k univerzální třídě Arleigh Burke, která je vysoce efektivní v boji, jak proti balistickým raketám, ponorkám, tak i proti hladinovým plavidlům nepřítele.

Na konci října se stal v somálských vodách incident, kdy musel zasáhnout jeden z amerických torpédoborců. Japonská loď Golden Mori se dostala do vážných problémů v neděli večer, když byla u pobřeží Somálska přepadena piráty. Naštěstí se nedaleko nacházel torpédoborec USS Porter a připlul ji na pomoc. Výsledkem bylo potopení dvou pirátských člunů. Porter se tak stal jednou z mála současných amerických lodí, které potopily nějakou nepřátelskou loď. Více o těchto událostech zde.


Opět se tak ukázala účelnost současné koncepce torpédoborců v boji proti terorismu. Americké torpédoborce třídy Arleigh Burke jsou lodi dlouhé kolem 155 m, široké kolem 20 m, dosahují ponoru 9,4 m a výtlaku kolem 9000 tun. Konstrukce lodi vykazuje Stealth charakteristiky, tedy byla snížena celková radarová odrazová plocha (RCS) lodi. Díky čtyřem plynovým turbínám o výkonu 75 MW mohou tyto lodi plout rychlostí přes 30 uzlů.


Torpédoborce Arleigh Burke slouží na moři od roku 1991. Postupně prošly několika modernizacemi. První verze neměly hangáry pro námořní vrtulníky, které tak mohly operovat pouze z letové plošiny, což omezovalo především protiponorkovou činnost. Současná verze Flight IIa je navíc důležitým prvkem v protiraketové obraně, který je postaven na počítačovém bojovém systému Aegis, který zahrnuje radar SPY-1, systém řízení palby MK-99, vertikální vypouštěcí zařízení MK 41, řízené střely SM-2, či protiraketové SM-3 (převážně ve výzbroji těžších křižníků Ticonderoga) a spoustu dalších komponent.

Při stavbě těchto lodí se hledělo i na bezpečnostní opatření. Trup je postaven výhradně z oceli, prostory v trupu jsou odděleny dvojitými přepážkami, životně důležité systémy jsou chráněny kevlarovým pancéřováním. Obě strojovny jsou umístěny za sebou, vertikální vypouštěcí zařízení se nacházejí na přídi a zádi, hangáry jsou samostatné - klíčové systémy nemůže vyřadit z provozu jediný zásah.

Jen díky těmto vysoce vyspělým pasivním bezpečnostním systémům mohl torpédoborec USS Cole přežít teroristický útok, který se stal v 12.10.2000. Útok Al-Kajdy byl proveden pomocí motorového člunu, který byl naložen asi 400 kg výbušniny. Člun narazil do boku lodi mezi strojovny a vytvořil díru širokou přes 10 m. Útok nepřežilo 17 námořníků, nicméně se loď podařilo zachránit a dopravit zpět do USA. O dva roky později se loď vrátila do služby

Tuto třídu torpédoborců charakterizuje mohutná výzbroj - více než devadesát vertikálních vypouštěcích zařízení pro protiletadlové řízené střely SM-2 a ESSM. Z těchto zařízení lze dále vypouštět protizemní řízené střely BGM-109 Tomahawk a protiponorkové střely VL-Asroc. Tradičně nechybí ani 20mm rychlopalné kanony Phalanx. Současná verze má hangáry pro dva vrtulníky SH-60 Seahawk. Tyto vrtulníky jsou velice důležité, neboť kvůli většímu množství vypouštěcích zařízení na palubě přišly tyto torpédoborce o vlečný sonar a rovněž i o protilodní střely Harpoon. Seahawk vyzbrojený torpédy a střelami Penguin (dosah kolem 30 km) má tak na starosti obranu před ponorkami a hladinovými čluny nepřítele.

Všechny tyto raketové systémy jsou hodně drahé, proto jsou tyto lodě vybaveny 127 mm kanonem MK 45, který byl upraven pro projektily, které mohou zasáhnout hladinové i pozemní cíle až do vzdálenosti 24 km. Právě tento kanon potopil dva pirátské čluny, které byly použity 28.10.2007 pro únos korejského tankeru.

Zdroje a další informace
Video - nejnovější torpédoborec USS Sampson



Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk Návštěvní kniha

Žádné komentáře:

 

blogger templates | Make Money Online