sobota, července 21, 2007

Co prozradil antarktický led

Globální oteplování je v současnosti velmi frekventované slovo, i když správnější termín jsou klimatické změny, v rámci kterých sledujeme především křivky (globální) teploty a množství CO2 v atmosféře.

Alarmisté tvrdí, že lidská činnost (vypouštění CO2 do atmosféry,...) způsobuje v současnosti pozorované klimatické změny - nárůst teploty o 0.6 °C za posledních 40 let. Nicméně klimatický systém je velice složitý nelineární systém, kde se projevuje efekt motýlích křídel, tedy malá změna v počátečním čase může způsobit pozdější velké změny v klimatickém systému. V zásadě tedy nelze vyloučit určitý vliv člověka na globální oteplování, nicméně za počátečními změnami může stát cokoliv, a tedy nelze zatím jednoznačně říci, kdo může za globální oteplování, možností je prostě více...

Zemské klima je především dlouhodobě i krátkodobě ovlivňováno sluneční aktivitou. Zásadní efekt na pozemské klima má i sluneční vítr, který se skládá z nabitých částic. Tyto částice často způsobí změny v rozložení tlakových výší a níží - zásadní vliv mohou tedy mít velké sluneční erupce provázené uvolněním obrovského množství elektricky nabité hmoty. Tyto erupce jsou navíc docela nepravidelné...

Předpokládejme, že lidská činnost je nejvýznamnější příčinou současných klimatických změn. Pak by to muselo znamenat, že lidmi vypouštěné skleníkové plyny jsou jednoznačnou příčinou v současnosti pozorovaného nárůstu teploty, tedy že nárůst CO2 v atmosféře vyvolává nárůst globální zemské teploty. Ono to tak jednoduché není, jak dokládá výzkum ledových vrstev u vědecké stanice Vostok v Antarktidě, viz následující obrázek (časové křivky teplot a množství CO2 v atmosféře (ppm) )
Odtud např. vyplývá:

  1. před 46000 lety nastává lokální maximum křivky CO2 ( viz 2 na obrázku), což ovšem nastalo asi 2000 let po lokálním maximu křivky teploty (1).
  2. V časovém intervalu (-38000, -33000) roste křivka CO2 , nicméně křivka teploty má klesající tendenci.
  3. Teplota dosáhla vrcholu před 32000 lety (viz 3), kdežto úroveň CO2 ještě asi 2000 let pokračoval v růstu, než dosáhla svého maxima (viz 4).
Tedy je zřejmé, že prvotní je nárůst teploty a teprve pak nastupuje zvýšená hladina CO2.

Zvýšená hladina CO2 v atmosféře pravděpodobně není spouštěcím mechanismem nárůstu teploty, ale je důsledkem předchozího nárůstu teploty. Lze říci, že tato situace je obdobná uvězněnému CO2 v láhvi šampaňského. Pokud zahřejeme láhev šampaňského, tak se CO2 bouřlivě projeví při otevírání láhve. Na Zemi je podobně CO2 uvězněno v mořích (korály), takže nárůst teploty může CO2 uvolnit zpátky do atmosféry, což vede k opětovnému nárůstu teploty...

zdroje: Eye-opener on Global Warming, Vostok Ice core,

Linkuj! Přidej do záložek na Jagg! pošli na vybrali.sme.sk Návštěvní kniha

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hezke, jen dost odrazujici gramaticke chyby - a to dost otresne :(

...množství elektricky nabYté hmoty.
...má klesající tendencY

Celkem ostudne. Chtelo by to opravit ;)

Anonymní řekl(a)...

No nevím, myslím, že jakýkoli výzkum nemůže vyvrátit, že lidská činnost uvolňuje do ovzduší stále více a více CO2, což má určitý dopad na klimatické podmínky na Zemi. Viz. dokument An Inconvenient Truth od Al Gora.

Anonymní řekl(a)...

To allen:
Poslouchej se co říkáš (jinými slovy): Jakýkoliv důkaz, který popírá, nebo zlehčuje hlavní vinu člověka na oteplení, mě nemá šanci přesvědčit. Jako pěknou tečku se odkazuješ na propagandistický snímek alíka górů, který si na tom udělal dobrý "byznys" a který se stal křižákem ekofašos lobby. Každému je jasné, že člověk na této planetě zanechává i negativní stopy, ale zavírat si dveře před ostatními vysvětleními současné změny klimatu zavání omezeností, která "panelákovým" ekologistům a naší straně zelených rozhodně není cizí.

Anonymní řekl(a)...

Tak me teda pobavila ta jednoznacnost : ).. to mi pripomina nekdy me, kdyz sem zoufaly a neco se mi nedari naprogramovat. Taky si pak najdu vzorecek, ktery funguje na dane priklady, ale kdyz mu zadas neco jineho, uz vyhazuje cisla spatne. Mno abych se vratil, ano ty dve hodnoty jsou zajimave a zbyle teplotni+co2 skoky mi vysvetli kdo ? Podle toho co jsem vycetl z grafu, mi to prijde vice nez mene jako 2 na sobe nezavisle krivky nebo zavisle mnohem, mnohem komplexneji spolecne s dalsimi x faktory, ale rozhodne bych neveril vysvetleni, ktere je prikladano ke grafu.

Anonymní řekl(a)...

Krifka CO2 v atmosfere napadne pripomina spotrebu piva v CR behem 20 stoleti.To jak vi kazdy vzdelanec obsahuje mnogo CO2.Krom toho je znamo ze v ruznych tezkych dobach a dejinnych obratech hostinsti malo pecuji o pivni trubky.Podle rozsahlych vyzkumu mezinarodni nezavisle nevydelecne organizace IBEOO to ma primy vliv na zivotni prostredi.Nedavno jsem napriklad pozoroval jak se takovy nachmelenec vyblil uprostred travniku kde pobihali vesele mali roztomili pejskove a konali svou prirozenou .Magistrat to ponechava v jeho bohorovnem klidu.Pritom kazdy vi ze pes je nejlepsi pritel cloveka.Takovy nejlepsi pritel ma u nas sanci ze se ztrati a dostane se do psiho utulku.Zde muze doufat ze jej panicek nalezne drive nez bude utracen.Tyto utulky obchazeji podivna individua a tvari se jako milovnici psu.Pozor na ne.Nedavno me jisty cinan zadal jestli bych mu nenapadne neopatril pekneho tucneho pejska.U nich je zvykem pri svatku YO-MU pojidat psi pasticku a vzajemne si prat vse nejlepsi.Mel pri tom takovy mlsny pohled ze jsem se rychle poroucel.
Naproti tomu kravske prdy nezpusobuji 20 procent znecisteni CO2 ale pouze 14.6 jak bylo zjisteno poslednimi vyzkumy IBEOO.Co rici na zaver.Niceho se pratele neobavejte.Nase IBEOO bdi nad nasim prostredim a nasim PR zamestnancum se dari ziskavat sponzory kterym lezi na srdci osud nasi planety,nebot vime ze prevence je vzdy levnejsi nez odstranovani nasledku.Co je tech par milionu proti trilionum skod kdyby se napriklad vychylila zemska osa.Kazda koruna pro nas prinasi miliony pro lidstvo.

 

blogger templates | Make Money Online